Ny fredning af strandengen på Amager Fælled er på vej
Kommunen vil lave en ny fredning af strandengen - men vil ikke opgive fodgænger- og cykelvejen hen over strandengen.I april 2021 vedtog Fredningsnævnet en fredning af strandengen og tillod samtidig at de blev ført en 5 meter bred fodgænger- og cykelvej hen over strandengen. Vejen skulle være med fast belægning og belysning.
Ankenævnet ophævende i juli fredningen fordi Fredningsnævnet ikke havde undersøgt konsekvenserne for naturen.
NY FREDNING AF STRANDENGEN ER PÅ VEJ
– MEN KOMMUNEN VIL IKKE OPGIVE STIEN HEN OVER STRANDENGEN
Da Frank Jensen i 2017 opgav at bygge på Strandengen på Amager Fælled lovede han samtidig, at Strandengen ville blive fredet. Kommunen kom godt nok med et fredningsforslag, men det var med en 5 meter bred fodgænger- og cykelvej med fast belægning hen over Strandengen.
Kommunens forslag til fredning med vejen blev godkendt. Fredningen blev imidlertid stoppet i Ankenævnet efter klager fra Amager Fælleds Venner og Danmarks Naturfredningsforening, fordi konsekvenserne for naturen og miljøet ikke var undersøgt.
Der stod den så og kommunen har indtil nu ikke vist, hvad den så vil gøre. Det er nu på vej. Kommunen vil lave et nyt fredningsforslag, hvor vejen ikke indgår som konkret forslag, men alene som en mulighed, hvis kommune senere gerne vil lave vejen. Kommunen skal så først lave en miljøvurdering, hvis den senere vil lave vejen.
Kommunen hævder, at Affredningslovens bestemmelser medfører, at Fredningsnævnet SKAL indarbejde muligheden for den 5 meter brede vej. Det er kommunens spin. Der er ikke noget i Affredningsloven, der fratager Fredningsnævnet kompetence til at lave en fredning UDEN mulighed for vejen.
Den vej vil være skadelig for naturen på Strandengen og den er også helt unødvendig. Den giver ikke nogen afgørende forkortelse af tidsafstanden til dem, der skal med metro. Det er kommunens begrundelse for den.
Det virker derfor mest som stædighed, at kommunen ikke vil opgive vejen. Det bør den.
Vejen bør ikke være en mulighed i fredningen. Hvis vejen er en mulighed vil naturen ikke være beskyttet for altid. En vej kan komme ind og ødelægge den.
Nu må de partier, der vil biodiversiteten, vise at de også vil den.
___
Du kan hente kommunens oplæg om den nye fredning her:
https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/%C3%98konomiudvalget/m%C3%B8de-12092023/dagsorden/punkt-4
Til Økonomiudvalget, Københavns Kommune
På Økonomiudvalgets møde i dag den 12.9. skal udvalget under punkt 4 behandle et forslag om at fremsætte et revideret fredningsforslag for strandengen på Amager Fælled. Vi er glade for at der nu kommer bevægelse i fredningssagen, men finder desværre at oplægget til udvalget i dag fortsat indarbejder en fodgænger- og cykelvej over strandengen.
I forvaltningens oplæg foreslås det, at et nyt fredningsforslag ikke konkret skal angive en fodgænger- og cykelvej hen over strandengen, men alene gøre det muligt senere at fremkomme med et konkret forslag til Fredningsnævnet for en sådan vej.
DN mener fortsat ikke, at skal etableres en ny vej hen over strandengen, og at den vil ødelægge den unikke biotop med høj naturværdi. Ankenævnet fremhæver i deres kendelse også strandengens høje naturværdi.
Vejen benævnes ofte som en sti, fordi det kalder vi oftest veje til fodgængere og cyklister. Den foreslåede forbindelse over strandengen er fysisk er dog bedre dækket med betegnelsen vej. Det er en fem meter bred vej og med fast belægning og belysning – samme bredde som vejen i Dyrehaven op til Eremitageslottet.
Vejen blev oprindelig foreslået af By&Havn og Metroselskabet da lovforslaget (L275 af 26.03.2019) om at gøre bebyggelse på Lærkesletten mulig var til høring. De to selskaber angav, at man til en bebyggelse som Fælledby normalt har en højklasset fodgænger og cykelforbindelse, og uden overvejelser om konsekvenserne for strandengen og uden nærmere vurdering af behovet. Det medførte, at den foreslåede vej kom ind i lovens bemærkninger.
Det eksisterende stisystem til Sundby station giver allerede gode forbindelser til Sundby station fra Fælledby og den foreslåede vej vil på cykel kun give en tidsbesparelse på et 1-2 min ud af en cykeltur på typisk ca. 5 minutter. Hertil kommer, at fra den sydlige del af en bebyggelse på Lærkesletten vil Bella station ligge tættere. Da Fælledby er kommet til at ligge i Ørestadens skoledistrikt vil elever ’udefra’ til en skole i Fælledby komme syd fra.
Fredningsnævnet har i deres fredningskendelse forudsat, at nævnet som følge af loven (som ovenfor nævnt) skulle gøre det muligt at føre den fem meter brede vej hen over strandengen. Det baserer Fredningskendelsen på, at der i bemærkningerne til lovens nævnes, at det forudsættes at der etableres en vej. Der er imidlertid ikke nogen bestemmelser i loven, der fratager Fredningsnævnet dets kompetence, og det er under lovforslagets behandling flere steder understreget, at Fredningsnævnet kan afgøre en stis tracé, belægning, bredde, belysning m.m. I et svar til spørgsmål 21 svarer ministeren: ”Områdets nærmere anvendelse fastlægges derfor ikke med dette lovforslag, men kan fastsættes af Fredningsnævnet efter de almindelige regler herfor.”
Vi kan derfor ikke se, at Fredningsnævnet er forpligtiget til i et fredningsforslag at forudsætte, at der etableres en vej hen over strandengen.
DN skal derfor stærk opfordre økonomiudvalget til at beslutte, at et nyt fredningsforslag ikke skal angive en fodgænger- og cykelsti hen over strandengen.
Med venlig hilsen
Knud Erik Hansen
Formand for DN København
12.9.2023
Du kan hente brevet til Økonomiudvalget her:
https://koebenhavn.dn.dk/departments-media/33139/brev-til-oekonomiudvalget-om-fredning-af-strandengen-fini.pdf